Chloris's Garden

Salon ve Saksı Çiçekleri

Euphorbia Kaktüs

Detaylı bilgi ve sipariş için bize ulaşabilirsiniz

Bitki Bakım Rehberi

Bakımı

Euphorbia (Süt Ağacı) Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Afrika’ya özgür bir tür olan süt ağacı euphorbia trigona olarak bilinmektedir. Coşkulu ve hızlı şekilde büyüyen bir tür olması sebebi ile sıklıkla tercih edilmektedir. Halk arasında bilinen isimleri arasında şamdan kaktüsü, dostluk kaktüsü, katedral kaktüsü ve iyi şans bitkisi yer almaktadır. Büyüme mevsimi süresince gür ve yeşil kalmaktadırlar. Uzun ömürlü bir bitki olan süt ağacı yılda 30-60 santimetre arasında uzayabilmektedir. Erişebileceği uzunluk ise 2.5 metreyi bulmaktadır. İç mekanlarda yetiştirilen süt ağaçları ise bu uzunluğun yarısına ulaşabilecektir.

Süt Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Süt ağacı, Avrupa’nın Akdeniz bölgelerinde ve Güney Amerika’da dekoratif amaçlı tercih edilen oldukça popüler bir bitki türüdür. Hızlı bir şekilde büyümesi sebebi ile yetiştiricilerin dikkatini çekmektedir. Süt ağaçları kazıklama ve budama yolu ile eğitim gerektirebilmektedir. Bu bitki kuraklığa karşı dayanıklı bir türdür. Aşırı sıcak ve soğuk havalarda hayatta kalmayı başarabilmektedir. Hızlı büyüyen bir yapıya sahip olsalar da kökleri küçük olduğundan devrilme ihtimalleri bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı uzayan süt ağaçlarının devrilmemesi için budanması veya kazıklanması gerekmektedir.

Bu bitki türü dolaylı fakat parlak güneş ışığını almayı sevmektedirler. Güney cepheye bakan bir pencerenin kenarına ya da kısmi güneş alan bir bahçeye yerleştirildiğinde hızlı bir gelişim sergilemektedirler.

Toprak açısından değerlendirildiğinde fazladan bir bakıma ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Fakat ağır killi bir toprak kullanıldığında bitkinin büyümesi olumsu yönde etkilenebilmektedir. Süt ağacı için en ideal olan toprak kumlu topraklardır.

Süt ağaçları etli bitkilerdir. Bu sebepten fazla miktarda su ihtiyacı duymamaktadırlar. Eğer aşırı derecede sıcaklık ya da kuraklık varsa köklere ek olarak su verilebilir. Fakat ideal koşullarda iç ortamlarda yetiştirilen süt ağaçlarının haftada bir defa olacak şekilde orta seviyede sulanması yeterli olacaktır. Bitkiye doğal yaşam alanı gibi bir alan oluşturmak amacıyla toprak kuruduğunda sulama yapılmalıdır.

Süt ağacı sıcaklık ve kuraklığa oldukça dayanıklı bir türdür. Kuru iklimlerdeki yüksek derecede sıcaklıkları tolere edebilmektedirler. Eğer yaz aylarında aşırı derecede sıcaklığa sahip olan bir bölgede yetiştirilecekse güneşi dolaylı olarak alması sağlanmalıdır. Bu bitkilerin ek bir neme ihtiyacı yoktur. Nem oranı yüksek bölgelerde yetiştirildiğinde mantar ve haşereler ile karşı karşıya kalınabilir. Bitkinin büyüme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında suda çözünebilen gübreler verilerek gelişim desteklenebilir.

Süt Ağacı Saksı Değişimi Nasıl Yapılmalıdır?

Süt ağacı bitki türünün saksı değişimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu konuların başında ekilecek olan saksının iyi drenajlı olmasıdır. Süt ağacı, suyu emen gözenekli bir toprak saksı içerisinde hızlı bir şekilde büyüyecektir. Suyu düzgün bir şekilde emmeyen saksıların kullanımında kaçınılması gerekmektedir. Kumlu topraklar daha iyi bir drenaj sağlayacaktır. Drenajı daha kolay bir hale getirmek için saksı toprağına perlit ya da pomza da ekleyebilirsiniz.

Süt ağaçları her geçen yıl daha hızlı bir gelişim ortaya koymaktadırlar. Bitkinin daha geniş bir saksı içerisine yerleştirilmesi ile köklerin bitkiyi yerinde tutması için yeterli alan sağlanacaktır. Saksı değişimi sırasında bitkinin zarar görmemesi adına iki kişi beraber yapılması tavsiye edilmektedir.

Süt Ağacı Budama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu bitki türü için her zaman budama yapılması gerekli değildir. Fakat hızlı bir şekilde büyüyen süt ağaçlarının devrilmemesi için budama ya da kazık ile sabitleme yapılması gereklidir. Sapların budanması için keskin ve steril bir bıçak kullanılmalıdır. Budanan süt ağacının dalları kurur ve bir nasır katmanı meydana getirir. Budama uygulaması yapılırken süt ağacının her iki tarafından da dengede olduğundan emin olunmalıdır.

Süt Ağacı Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Süt ağacı bitkisi kolaylıkla çoğaltılabilmektedir. Bitkinin çoğaltılması için steril keskin bir bıçak ve saksı içerisinde besin değeri yüksek toprak bulunması yeterli olacaktır. Çoğaltma işlemi sırasında bir eldiven kullanılması gerekmektedir. Cilde sütlü özsu bulaştığı taktirde hemen yıkanması tavsiye edilmektedir.

Bitkinin dallarından birinin tabanından kesilmesi ve sonrasında sızıntı yok olana kadar soğuk suda yıkanması gereklidir. Kesilen süt ağacı dalı bir bez ya da peçete üzerinde 5-7 gün arasında kuru ve doğrudan güneş almayan bir oda içerisinde bekletilmelidir. Bu uygulama sayesinde nasırlanır. Birçok süt ağacı yetiştiricisi nasır aşamasını atlayabilmektedir. Fakat bitkinin sağlıklı bir gelişim sergileyebilmesi için nasır oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu teknikle büyüme üç hafta içerisinde gerçekleşmektedir.

Nasır meydana geldikten sonra, kesimi, toprağın yaklaşık olarak 1 inç altına oturacak biçimde yerleştirilmesi gereklidir. Kesimin dik kalmasını sağlamak amacıyla üstüne bir çakıl tabakası eklenebilir.

Kesimin eklendiği saksının aydınlık bir ortam içerisinde bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Kesilen dal parçası bir ay içerisinde köklenmeye başlayacaktır. Kök gelişiminin gözlendiği anda bitkinin daha geniş bir saksı içerisine alınması gerekmektedir.

Süt Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Yerleştirildiği mekanda son derece hoş bir görüntü oluşturmaktadır. Süt ağacı bazı özellikleri ile son derece dikkat çekici bir bitki türüdür. Süt ağacının dikkat çeken özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

·     Yukarıya doğru gelişen dik bir gövde yapısına sahiptir. Dalları da aynı şekilde yukarıya doğru büyümektedirler.

·     Bu bitkinin dalları ve gövdesinin iki veya üç kenarı olabilmektedir.

·     Bitki gövdesi V şeklindedir. Koyu yeşil olan bitki üzerinde açık yeşil desenler bulunmaktadır.

·     Bitki üzerinde yaklaşık olarak 5 milimetre kalınlığa sahip olan dikenler yer almaktadır.

·     Bitki gövdesinin sırt kısmında çiftler halinde dikenler bulunmaktadır.

·     Süt ağacı yaprakları damla şeklindedir. Her bir yaprak iki diken arasında yer almaktadır.

·     Süt ağaçlarının çiçek açması gibi bir durumu bulunmamaktadır.

·     Melez bir bitki türü olduğuna dair düşünceler mevcuttur.

Akçakoca İçi Siparişleriniz Aynı Gün Teslim Edilir.Farklı Şehirlere Gün İçinde Kargoya Teslim Edilir.